←  Gå tillbaka till Mats Jonasson

Mats Jonassons bästa konstminne innehåller modernistiska intryck och en kärlek till böcker och litteratur.

”Jag var rätt ung och hade en bok om diverse konstnärer, däribland fanns den stora spanska modernistiska pionjären Pablo Picasso representerad. Verket som medtagits i boken var ‘I modistens ateljé’. Det var uteslutande bilder kända verk i sepia och beigea toner, och detta tilltalades jag väldigt av. Det var ingen klåpare denna Picasso, det förstod jag. Att bläddra i den boken har påverkat min stil. Och böcker är för övrigt något jag gärna omger mig av då jag är något av en eremit. Mycket böcker blir det.”

Så låter det när Mats Jonasson talar om sitt bästa konstminne. Böcker, och då mer specifikt gällande Picasso, ligger honom varmt om hjärtat. Och det är nog en nyttig sak då det är lätt att, på gott och ont, isolera sig i de småländska skogarna. Med läsandet kan man ju, som det brukar heta, resa i sinnet. För övrigt har Mats för vana att ibland studera olika gamla mästare, van Gogh eller Picasso till exempel, och roa sig med att fundera på vad han själv skulle  ha förändrat eller förbättrat vad gäller färgval eller komposition. Vad gällde modistens ateljé fanns inget att ändra på, enligt Jonasson.

”Stockholm är för långt bort i periferin”, säger Mats Jonasson och skrattar.