Armand Fernandez

Armand Fernandez, eller "Arman", var en fransk-amerikansk skulptör och bildkonstnär som tillhörde de så kallade nyrealisterna.

Läs mer

Armand Fernandezs konstverk

Armand Fernandez – Rosa violiner 4.800 kr

Mer om Armand Fernandez

Konsten

“Jag specialiserar mig väldigt mycket på… allt”. Så beskrev Arman, eller Armand Pierre Fernandez som han egentligen hette, sin konst i en intervju 1968. Bland hans verk hittar du verkligen konst i alla möjliga skepnader, i form av allt från målningar till skulpturer och samlingar av olika objekt.

Den största delen av hans konst har en sak gemensamt: de innehåller eller föreställer vardagliga föremål, framför allt olika typer av instrument. Arman tillhörde de så kallade “nyrealisterna”, en grupp konstnärer som avbildade och använde sig av just massproducerade vardagsföremål i sin konst.

Tidiga år

Arman föddes i Nice år 1928 och dog 2005. Han lärde sig tidigt att måla och fotografera av sin far som var antikhandlare. Han studerade på École Nationale des Arts Décoratifs och därefter École du Louvre. 1961 hade han sin första utställning i New York, och blev så fascinerad av staden att han senare flyttade dit.

Det stora genombrottet kom 1960 med de så kallade “Ackumulationerna”, eller samlingarna. De gick helt enkelt ut på att han samlade ihop flera identiska eller snarlika vardagsföremål, som han placerade i en trälåda. Denna täcktes sedan med plexiglas.

Läs mer

Armans hemsida