Carl Larsson

En titan bland svenska konstnärer, främst känd för sitt skildrande av förra sekelskiftets Dalarna.
Läs mer

Carl Larssons konstverk

Carl Larsson – Glasunderlägg 95 kr

Carl Larsson – Blomsterfönstret – Grytunderlägg 50 kr

Carl Larsson – Frukost under stora björken – Bordstablett 29 kr

Carl Larsson – Frukost under stora björken – Serveringsbricka – Slutsåld 110 kr

Carl Larsson – Blomsterfönstret – Serveringsbricka – Slutsåld 110 kr

Carl Larsson – Gården och brygghuset – Serveringsbricka – Slutsåld 110 kr

Mer om Carl Larsson

Tidiga år

Carl Larsson föddes 1853 under vad vi idag utan tvekan skulle kalla miserabla förhållanden på Prästgatan 78 i Gamla Stan, Stockholm. Då var det visserligen inget ovanligt för de som trängdes i den idag turistbesudlade stadsdelen. Tidigt upptäcktes hans tecknartalang, och detta skulle senare bli hans gyllene biljett ur uppväxtens enklare förhållanden.

Stilens tillkomst

Hans stil är de flesta väl bekanta med. Likt många vid förra sekelskiftet ur konstvärldens progressiva skikt inspirerades han av japonismen. Han beundrade de japanska mästarnas enkla linjära metoder och lyckades tillämpa det med svenska hembygdsmotiv på ett sätt som skulle komma att bli hans signum. Från studierna i Grez-sur-Loing vann han tidigt erkännelse för sitt lyckade sätt att fånga det beryktade nordfranska ljuset. Efter en period som verksam i Stockholm flyttade han sedermera till Lilla Hyttnäs i Sundborn 1901 och det är från denna plats i hjärtat av Dalarna som hans mest omhuldade motiv stammar från. Här kan man visserligen fortfarande se den bakomliggande influensen från Frankrike, den virtuosa behandlingen av ljuset och färgerna, men även hans japan-influerade linjära teknik. Dessa de kändaste motiven är oftast akvareller och kan alltså sägas vara en makalöst lyckad fusion mellan nordfranskt valörmåleri, japonism och svenska hembygdsmotiv.

Motiven

Carl Larssons val av motiv är ibland vattendelare. Han är vår älskade skildrare av ett närmast utopiskt familjeliv (han hade tillsammans med sin Karin inte mindre än femton barn) och för somliga kan det lyckliga hemmet kännas väl påträngande. Dock kan det vara intressant att känna till att även det Larssonska hemmet innehöll mörker. I små fragment kan man skymta demoner hos Carl, bland annat i hans dagboksanteckningar, men även somliga mindre kända motiv. Han talar om hur han börjar få dåliga nerver och ej längre kan teckna, eller ens hålla i en pensel. Samt finns självporträtt där han tecknar sig själv hotfullt och demoniskt. Men de sista kan nog vara gjorda med glimten i ögat. För de som är bekanta med Carl Larssons bildvärld vet att han kunde vara nog så skämtsam. Om detta kan vi dock såklart endast spekulera i. Summa summarum: man får nog ta de lyckliga akvarellerna från Sundborn för vad de är. Och för de flesta är de nog så fantastiska.

Nationalmuseum

De majestätiska freskerna som Larsson fick i uppdrag att måla är värda att nämna. Motivet är Midvinterblot och tillsammans bildar freskerna en storlek av 6.4 meter x 13.6 meter. Denna kan besökare njuta av då de anländer till trapphallen på Nationalmuseum, men så har det inte alltid varit då den färdigställda målningen faktiskt refuserades 1916. Men från 1992 lät man hänga den på den plats den var avsedd för – lyckligtvis för alla Carl Larsson-aficionados ute i världen.

Art Collection

På galleristockholm.se kan du köpa konst av den, jämte Zorn, främste konstnären någonsin – allt med ett enkelt musklick. Hans motiv finns bland annat tryckta på frukostbrickor. Nu kan en frukost på sängen bli precis så nationalromantisk som du alltid önskat. En ikon för Sverige och med tavlor på nätet kan han snabbt och enkelt komma även till ditt hem.

Christopher Scott
Copyright © Galleristockholm.se

Mer om Carl Larsson