Magnus Svensson

Fotografering, layout och formgivning. Fotograferar Stockholm för dess oslagbara fotografiska kvaliteter: vattnet, de gamla byggnaderna och ljuset.
Läs mer

Magnus Svenssons konstverk

Mer om Magnus Svensson

Formgivare

”Jag jobbar med layout och formgivning. Tidigare som anställd, men numera är jag egenföretagare.” Magnus Svensson är även fotograf själv. Idag jobbar Magnus  med egen bokproduktion samt formgivning av böcker. För formgivningen använder han programmet InDesign. Förutom stockholmstemat ingår även konstböcker. Men huvudsakligen jobbar han med företagsuppdrag.

Stockholm – en fotografs dröm

Vad gör Stockholm så unikt ur ett estetiskt perspektiv? Magnus svarar:

”Stockholm är unikt, allt vatten ramar in staden och gör den oerhört fotogeniskt. De många gamla byggnaderna och det speciella ljuset också. Staden kan te sig alldeles olika beroende på vilken tid på dygnet man fotat. Gränderna i gamla stan är också rätt fascinerande. Söder har en charm som inte finns i någon annan stad. Och vattnet ger ett djup med små vaxholmsbåtar här och var.”

Det myckna vattnet kan dock bli en utmaning om det inte finns båtar eller liknande att fästa blicken på. I dessa fall behöver man komma upp.

En stege kan räcka

”Ibland har jag då fått be om tillstånd att fota från Grand Hotell, kyrkor eller hyreshus. Ibland kan det däremot räcka med en stege, så det har jag för det mesta med mig. Sedan hjälper det digitala också, i att man kan justera saker efteråt. Finns såklart fallgropar även där, man kan lätt fastna i det och pilla för mycket. Men det är en bra sak när man eventuellt behöver mörka ned en lite dassig himmel – exempelvis.”

Digitalt eller analogt?

Magnus Svensson fotograferar uteslutande digitalt. Att fotografera föll sig för övrigt naturligt då hans far var fotograf. Magnus gick direkt från skolan till att börja arbeta med fotograferandet.

Fotografins utveckling

Angående fotografins raska utveckling och inflation de senaste decennierna så framhåller han att det är tudelat. ”Bara för att man har en ordbehandlare är man inte författare”. Och samma sak gäller naturligtvis fotograferandet. Men med det sagt så har fotografin och fotografer kanske tvingats hitta det där extra i kompositionen som får ett konstnärligt foto att skilja sig från det allmänna smartphone-fotandet. Vilket bidrar till en högre standard.

Christopher Scott
Copyright © Galleristockholm.se