Alexander Klingspor

Alexander Klingspor har blivit internationellt eftertraktat för sin surrealistiska konst och traditionella stil.
Läs mer

Alexander Klingspors konstverk

Alexander Klingspor – Bohemian Evening – Litografi 3.750 kr

Mer om Alexander Klingspor

Alexander Klingspor är en väldigt eftertraktad konstnär på hemmaplan och ännu mer berömd internationellt, hans konst pryder väggar hos kändisar som Whoopi Goldberg, Danny Masterson, Iris Cantor och Salman Rushdie. Klingspor föddes i Stockholm 1977, men lämnade Sverige för USA och blev sedan student hos illustratören och målaren Mark English. Idag balanserar Klingspor sitt liv mellan Stockholm och Manhattan.

 

Om Klingspors konststil

I konstvärlden står Klingspor ut som en traditionell målare i en samtida kontext, hans konst utforskar det undermedvetna med surrealistisk kvalitet. Klingspor skiljer sig från sina samtida konstnärskollegor, som ofta experimenterar med figurativt måleri, han strävar inte efter att revolutionera tekniken. Hans dröm är istället att måla i likhet med de stora mästarna.

Hans huvudsakliga inspiration hämtas från de klassiska målarna från 1600-talet, som Rembrandt och Caravaggio, och deras skicklighet i att använda sig av klärobskyr-tekniken för att skapa dramatiska skiftningar mellan extrema ljus och mörker. Samtidigt bär hans verk influenser från impressionismen och surrealismen.

Alexander Klingspors konstverk

I det klassiska ljuset förvandlar Klingspor vardags scener till livfulla, impressionistiska genremålningar. Dessa scener kombineras med imaginära detaljer i en surrealistisk anda, skapandes verk som inte bara förmedlar teknik från förr och dåtidens motiv, utan också inkluderar nutida människor och interiörer.

Klingspors konstnärliga narrativ spänner över ett brett spektrum, från humor och allegorier till psykoanalytiska frågor och drömliknande världar. Verken är präglade av en färgstark elegans och kan förmedla allt från fruktan till nagelbitande spänning, allt samtidigt som de bevarar en konstant koppling till de klassiska mästarna och deras tekniker.

 

Från tidning Kupé nr 04 2020, så var det en artikel från Alexander Klingspor

Alexander Klingspors Berömda Krokodil

Ett spännande projekt som är igång är en bronsskulptur i form av en alligator som väger 2 ton. Skulpturen kallas “N.Y.C Legend” och sitter på ett brunnslock för en komisk referens till en gammal New York myt om alligatorer under staden. Myten om alligatorerna tycks ha sitt ursprung från 1930-talet.

Skulpturen skapades i samarbete med Mollbrinks konst i Uppsala. Statyn var på visning i Union Square Park på Manhattan under sommaren 2023. Statyn är nu på väg att bli lånad till New York City.

 

Alexander Klingspors utställningar

Alexander har haft många utställningar över hela världen. Han hade sin första utställning på Galleri Stenlund i Stockholm när han var 23 år gammal. 70 målningar av Alexander, från 19 år av hans karriär, var utställda 2018 på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm.