←  Gå tillbaka till Gunnar Cyrén

Gunnar Cyrén och Nobelglas

Utställningar med Gunnar Cyrén

Gunnar Cyrén har ställt ut runtom i vårt avlånga land och även internationellt – däribland New York. Hans levnadsbana och karriär var i många avseenden en spikrak framgångssaga. Cyrén växte upp i Gävle, men blev sedermera smålänning och även Dansk-amerikan. Det senare syftar på Cyréns anställning för företaget Dansk som hade kontor i New York. Under denna period tillbringade han som logisk följd en god portion tid i förenta staterna.

Angående sin första silverutställning (1977) sade Gunnar själv följande:

“(1977) gjorde jag också min första silverutställning och det var naturligtvis betydelsefullt för min del. Jag hade verkligen tänkt igenom vad svenskt silver var i mina ögon och vad det stod för idag. Jag hade skrivit i en katalog vad jag tyckte och tänkte. Min utställning var en reaktion mot det silver som gjordes. Många silversmeder försökte få silvret att se mycket mer arbetat ut än det verkligen var.

Det irriterade mig att silvret då var utsatt för såna tricks – ett låtsat innehåll. Så jag försökte göra någonting annorlunda, med ett gott genomfört hantverk både på utsida och insida och med väl genomförd retusch. Det skulle bli intressant att se om det fanns någon genomslagskraft för det här. Och faktiskt, de som var intresserade av silver märkte det och jag tror utställningen blev bra. Jag gjorde en ny utställning två år senare med samma utgångspunkt, då med 14 silverfåglar.”

Angående sitt förmodligen största uppdrag, Nobelservisen, sade Gunnar såhär:

“För min del tycker jag det bästa med nobelservisen är att den inte är ett uppkok på någon 1700-talsromantik. Det är faktiskt ett glas från andra halvan av 1900-talet och det syns och det tycker jag känns bra för min del. Vitvinsglasets gröna ben var medvetet gjort som en romantisk touch med drag från 1920-talet.”

Kortfattat om Gunnar Cyréns meriter

 • Serievinnare ishockey för pojklag 1945
 • Lunningpriset 1966
 • 1968-1970 konstnärlig ledare för Orrefors
 • Prins Eugen-medaljen utdelad av kungen 1988
 • Utformat medaljerna till 1995 års VM i friidrott i Göteborg
 • Formgivare av den världskända nobelservisens glas och bestick (1991)
 • Tilldelas professors namn av Sveriges regering 1992

 

Gunnar Cyrén - Utställningar - Urval

Det bästa under 30 år

 • Länsmuseet Gävle 1990

Glas och silver

 • Galleri Orrefors Stockholm 1989

Silver

 • Galleri Argentum Stockholm 1983

Silver

 • Galleri Argentum Stockholm 1979

Silver

 • Galleri Argentum Stockholm 1977

Två glas

 • Orrefors 1963

Orrefors

 • Lunds konsthall 1961