←  Gå tillbaka till Litografier 

Litografi – tryckt och vackert

Mer om Litografier – Konsten att kunna ta fram ett litografi har varit känd för människan i över 200 år, Litografi skapasprocessen kan verka enkel men resultatet blir  magnifikt.

Grunden i litografi är att vatten och fett stöter bort varandra. Från början använde man porösa kalkstenar för att trycka litografier men man har idag gått över till att använda aluminiumplåtar. Till skillnad från andra tekniker som bygger på antingen upphöjda eller nedsänkta lager händer allt i ett och samma lager när man tar fram en litografi.

Ursprunget till att trycka litografi

Innan dagens moderna metoder skapade konstnären litografin på kalkstenen med någon typ av fet färg, exempelvis oljekritor. För att förstärka färgen i litografin kunde man tillsätta pigment till den feta färgen. När detta var klart täckte man sedan stenen med Gummi arabicum som trängde in på alla de ytor som inte var täckta av den feta färgen från exempelvis oljekritor. Gummit tränger sedan in i poren i stenen och formar där en skyddande hinna som förhindrar att färg tränger in. När det är klart tog man sedan bort överflödig färg med terpentin.

I nästa steg fuktar man stenen med vatten och det var då bara de partier som inte var belagda med färg som tog emot vattnet. När man sedan strök på mer färg fastnade den på de ytor som inte var bestrukna med vatten. För att kunna skapa en litografi som innehöll fler färger kunde man använda flera stenar där varje sten hade en särskild färg som man tryckt en åt gången.

En litografi kan man framställa genom att konstnären tecknar motivet för litografin på en sten. Detta med mjuka stålpennor, dragstift eller penslar på en mjuk slät yta. Konstnären kunde också arbeta med att skapa en svartkritteckning med hjälp av en särskild typ av krita på en något kornigare yta.

För att sedan trycka litografin lägger man ett papper mot materialet och sedan lägger man ett kraftigt tryck, vanligtvis med hjälp av en litografipress.

Trycka litografi idag


Idag använder man som tidigare nämnt nästan uteslutande aluminiumplåtar för att ta fram en litografi. Även andra material som polyester och papper förekommer också. Grundidén är mycket den samma som när man tidigare tryckte litografier på sten. Men förstås mer utvecklad och moderniserad. Istället för att använda vatten och fet färg används ett fotokänslig vätska. Sedan sätter man ett fotonegativ i kontakt med vätskan och belyser med UV-ljus. Då skapar man en spegelvänd bild av litografin på ytan.

Sedan sätter man plåten på en cylinder i en tryckpress. Cylindern kan man stryka med vatten som fastnar på de ytor som inte är täckta av vätskeblandningen. Sedan stryker man tusch på cylindern som inte fastnar på de ytorna som är bestrukna med vatten. I nästa steg trycker man sedan cylindern med plåten mot en annan cylinder som är täckt av en gummifilt. Detta ser också till att allt vatten blir borttaget och inte kommer med på motivet. Därefter kan man trycka litografin på ett papper.

Litografier på wikipedia

Mer om Litografier hittar du på galleristockholm

 

 

←  Gå tillbaka till Litografier