Madeleine Pyk: “Jag vill leka fritt och jag leker att jag lever.”

Madeleine Pyk är en av våra mest älskade konstnärer. Sedan debuten i Stockholm på Lilla Paviljongen, år 1956, har hennes fantasifulla konstverk florerat och varit eftertraktade av privata samlare såväl som av offentliga aktörer.

Naivistisk konst inspirerad av renässansen

Madeleine Pyk - den vita bilen

I Madeleine Pyks konst finns både lekfullhet och allvar – men främst är den fylld av hennes oändliga fantasi. Att hennes konstverk engagerar betraktaren råder det ingen tvekan om. Hennes konst beskrivs ofta som naivistisk men själv inspireras hon av renässansen.

–  Rembrandt är min kompass, har hon avslöjat i en tidigare intervju.

Madeleine Pyk utbildades redan som ung vid både Konstfack samt Kungliga Konstakademin. Därifrån har hennes karriär blomstrat ända tills idag. Men konstnären har inga planer på att sluta med sitt konstnärskap utan är fortsatt verksam i sin ljusa ateljé i södraste Sverige, trots att hon numera är närmare 90 år.

– Jag vill leka fritt och jag leker att jag lever, sa hon i en dokumentär från SVT som sändes i juli 2006.

Både Madeleine Pyks faster och farmor studerade konst i Stockholm, precis som Madeleine själv. Men när Madeleine målar är det hennes pappa hon tänker på.

– När jag målar tänker jag faktiskt på pappa. Då är han med, har hon sagt.

Ridån går upp

Även om många förknippar Pyks konst med färg har hon haft flera perioder där målningarna inte varit lika färgsprakande. Det hände bland annat efter att hon insjuknat i cancer på 1960-talet. Hon beskriver själv hur hon behövde lära om på nytt: Allt från att måla med kritor till vilket papper hon skulle välja.

Madeleine Pyk - Tiger Tiger

Men det är ändå skådespelet i målningarna som Pyk själv vill lyfta fram. För henne är det viktigaste att frammana en specifik känsla med sin konst: En känsla av att vara på en operaföreställning eller på en teater där ridån plötsligt går upp.

De karaktäristiska tigrarna som Pyk ofta inkorporerar i sin konst vill hon ofta ska representera hennes bror, Peter. Under sagostunderna som små kunde han inte sitta still, vilket gav liv åt honom som en tiger på målarduken.

Ständigt eftertraktad – priserna ökar

Om det är någonting som är säkert när det gäller Madeleine Pyks konst så är det att den blir mer och mer eftertraktad. Inte minst blir detta tydligt om man ser till de stadigt stigande priserna. Bland annat klubbades ett av konstnärens mest eftertraktade verk, Krocket, för 322 500 kronor hos Bukowskis.

Vid ett annat tillfälle såldes så många som 37 målningar på en auktion av Knutson och Bexhed, den senare vd på Uppsala Auktionskammare, under början av år 2018. Ingen blev förvånad över att auktionen förväntades dra in miljonbelopp. Händelsen beskrevs som ”Pykfrossa” och fantastiska slutpriser med alla konstverk sålda följde därefter.

Ett eget museum

Efter att ha varit verksam i närmare 70 år är det knappast märkligt att Madeleine Pyk nu fått ett eget museum: Musée M.Pyk. Madeleine Pyks konstmuseum är beläget i Skillinge, på Österlen, samma plats som konstnären själv länge bott och varit verksam på.

Tidigare har hon också varit representerad på bland annat Moderna Museet och idag finns även en permanentutställning hos Galleristockholm.se.

Linnéa Skogh
Copyright © Galleristockholm.se