Joakim Allgulander – Konst med wow-faktor

Joakim Allgulander är en av Sveriges mest kända samtidskonstnärer. Med över 80 utställningar i bagaget har hans konst nått ut och inspirerat människor nationellt såväl som internationellt.

Vi hittar Joakim Allgulanders konst i hem, på kontor och som offentlig utsmyckning – han är helt enkelt lite överallt. Internationellt har Allgulander bland annat nämnts i sammanhang med konstgiganter såsom Gerhard Richter och Peter Doig, någonting som prisvinnande Carolyn Schlam bland annat skriver i sin bok The Joy of art: How to look at, appreciate, and talk about art.

Vikten av ett uttryck som berör

När vi ber Joakim Allgulander att beskriva sitt bästa konstminne kommer svaret nästan omedelbart: Per Kirkebys utställning på Moderna museet. Det var i början av 1990-talet som Per Kirkeby hade en utställning med sina karaktäristiskt stora, färgsprakande målningar. Och det var just detta som fångade unge Allgulander.

Joakim Allgulander - The challenge köpa konst online. – Jag var nyexaminerad från Konstfack och var helt tagen av kraften och färgerna i de stora målningarna, förklarar Joakim Allgulander.

Men så stötte han på samma målningar närmare tjugo år senare i USA och blev, vad han själv beskriver som, besviken på att han inte kände sig lika fångad i målningarna som han gjort tjugo år tidigare. Han insåg där och då att alla upplevelser är helt beroende av tid och sammanhang.

– Men ett konstnärligt uttryck som berör och som är ”på allvar”, det är någonting väldigt fint och dessutom svårt att nå – och det kan finnas där man minst anar det, säger Joakim Allgulander.

Med det resonemanget i bakhuvudet blir hans konst extra intressant och fångande att betrakta.

Joakim Allgulanders konst sticker ut

Någonting som gör Allgulanders konst unik är att den sticker ut samtidigt samtidigt som den berör. Den kan berika ett vanligt vardagsrum, förgylla ett konferensrum på ett stort företag eller till och med göra en hotellobby rikare på liv.

Mäktiga motiv – The Challenge

En intresseväckande tavla från Joakim Allgulander är The Challenge. Det är en tavla på två meter i höjd och en och en halv meter i bredd.

– Jag ville göra ett kraftfullt monumentalt verk och valde att göra Mount Everest, vad annars? säger Joakim Allgulander.

Just The Challenge är uppbyggd med blandade tekniker där bland annat tryck och måleri fått samspela på duken. Allgulander själv menar att det här ger ett intryck av att målningen är en snapshot. Den här tekniken är mycket tidskrävande och är typisk för Allgulanders konstnärskap.

Joakim Allgulander - The Advisor Konst som får en att fundera – The Advisor

Diptyken The Advisor är ännu en stor oljemålning på två meter i höjd. Eftersom verket är en diptyk innebär det att varje tavla är ungefär en meter hög. Det intressanta med just The Advisor är att målningen inte bara är fin utan också är tankeväckande.

För vad händer egentligen där under bordsduken i den undre tavlan? Och vem är personen som porträtteras i den övre?

Spekulationerna kan pågå i all evighet.

Såld av GalleriStockholm 2021. Konstverket är omskriven i utländsk press.

Joakim Allgulander på GalleriStockholm.se

GalleriStockholm.se har Allgulander länge varit konstnär, någonting vi är glada för! Se mer av hans konst och inspireras du också.

Linnea Skogh Galleristockholm.se

Linnéa Skogh
Copyright © Galleristockholm.se