Mikael Persbrandt – en konstnär med genuint intresse för måleri

Mikael Persbrandts konst har under det senaste decenniet ökat i popularitet – och det är inte svårt att förstå varför. Hans målningar är minst sagt tankeväckande och belyser bland annat både det vackra och skamfyllda med att vara en människa 

Mikael Persbrandt är kanske mest känd från filmer och tv-program, såsom hans hyllade roll som Gunvald Larsson i Beck. Men under drygt tio år har även hans konst uppmärksammats och blivit någonting man allt oftare förknippar namnet Persbrandt med, någonting bland andra GalleriStockholm.se är glada för.

Mikael Persbrandt konst Bacon. Mikael Persbrandts konst i fokus

Persbrandts konst har beskrivits som ”kaskader av färg”, någonting som går hand i hand med hans expressiva konstuttryck. Vissa kritiker har till och med beskrivit det som att man närmast känner sig hotad av hans konst, ändock väcker den ständig fascination hos köpare runtom i landet. Med flera succéer i ryggen har Mikael Persbrandts konst äntrat många svenska hem och berikat dem med sin råhet och äkthet.

Trots att film- och teaterscenen är var de flesta möter Mikael Persbrandt har han målat i hela sitt liv. Men det ständigt närvarande intresset för konsten ligger djupare än färg på en duk. För Persbrandt är nämligen själva hantverket i sig intressant, någonting som bekräftas av litografitryckare Björn Lumphé.

– Mikael Persbrandt har ett genuint intresse för måleriet, säger Björn Lumphé.

Det var också någonting som Matias Ibanez, som länge jobbat med fotokonst och yrkesfotografer, lade märke till. Enligt egen utsaga ska han ha sett några av Mikael Persbrandts målningar och tänkt: ”Det här måste världen få se.” Och nog har världen fått se Persbrandts konstverk.

Bland annat hjälpte framlidna Lars Lerin honom med en utställning under sommaren 2016. Vernissagen hölls på Sandgrund i Karlstad, en lokal som tidigare var känd som en dansrestaurang men som i dag är ett museum för tidigare nämnda konstnär.

Att Persbrandts konst är populär går inte att förneka. Under de sex veckor som portarna stod öppna till utställningen slog man publikrekord: Inte mindre än 2500 personer besökte vernissagen.

Inspirationen till Persbrandts konst

Persbrandts konstnärskap – och att han alltid har haft måleriet nära till hands – har antagligen stärkts av att även hans mamma är konstnär.

Inga-Lill Persbrandt, mamma till Mikael, är nämligen yrkessam konstnär och pensionerad bildlärare. Hon har bland annat haft utställningar på gallerier som Galleri Space By i Stockholm, år 2019. I en tidigare intervju har Persbrandt berättat hur han växte upp med doften av terpentin ständigt närvarande. Det är därför troligt att Inga-Lills aktiva konstnärskap har inspirerat Mikael Persbrandt – även om deras verk skiljer sig åt dramatiskt vad gäller karaktär.

Där Inga-Lill använder sig av en extensiv färgglad palett väljer Mikael gärna mörkare toner. Konstverk som Logen, Svinet och Demoner bidrar vidare till den bild av Mikael Persbrandts konst som vi njuter av i dag.

Samtidigt är Mikael Persbrandt själv förtegen när det gäller var hans inspiration kommer ifrån – kanske är det just det som gör hans konstverk lika delar äkta och expressiva, som vackra och mystiska.

Linnéa Skogh
Copyright © Galleristockholm.se