Mer om födelsedagar och Presenter

Mer om födelsedagar och Presenter – Att gåvor rituellt ges till en person på årsdagen av tillfället av någons födelse är en ritual som är förankrad till den grad att gemene man nog inte föreställer sig att människor någonsin inte firat denna årsdag av livmoder-utträde. Men intressant nog finns det en del historia bakom våra idéer och traditioner kring födelsedagar.

För att inse godtyckligheten kan man påminna sig om de många som komma från mer exotiska kulturer där ofta personerna själva faktiskt inte vet säkert sin rätta ålder utan endast kan uppskatta mellan tumme och pekfinger när västerlänningar konfrontera dessa. Faktum är att bruk av kalender är en förutsättning för denna vår omhuldade ritual. Tidiga civilisationer följde visserligen årets gång med hjälp av solens rörelser, men denna nivå av noggrannheter möjliggör inte för firandet av en persons specifika födelsedag. För det krävs modernare och noggrannare metoder.

En kort historik

Men detta är djupt i den fjärran dimhöljda gryningen av vår arts förhistoria. För att finna det första dokumenterade födelsedagsfirandet finner vi en 6000 år gammal egyptisk farao. Egyptierna var som bekant mycket skickliga astronomer och således var redan vid denna tid metoderna tillräckligt precisa för att fira en persons årsdag.

Image result for birthday"

Och tårtan då? Den finner vi redan hos de antika grekerna. Dessa firade månens gud, Artemis, med en månformad tårta komplett med ljus. Vad fick de göra när ljusen blivit utblåsta? De fick önska sig något, de gamla grekerna. Inte mycket verkar ha skett genom millenierna när man betraktar födelsedagars historiska evolution.

Men dessa tidigaste födelsedagsbarn var alla gudar, eller åtminstone halvgudar. Första vanliga Svensson, eller snarare Seutonius, som kom att bli besjungen var däremot romare. Romarna tog firandet steget längre och institutionaliserade vanan att ge varje romare en tårta på sin 50-årsdag. Denna tårta bestod av mjöl, olivolja, riven ost och honung. Dock endast män, nota bene, vanligt kvinnfolk fick vänta till 1100-talet innan de blev firade.

Livet är kort, konsten är evig

Födelsedagsfirandet verkar vara lika gammalt som den moderna människan självt. För en så tidlös ritual, skippa de mer förgängliga gåvorna som strumpor och chokladaskar och satsa hellre på ett konstverk med personlig touch. För att återvända till de kloka romarna: vita brevis, ars longa.

Idag är det enklare att följa denna latinska devis då du har ett brett utbud av oljemålningar, litografier, fotokonst, glaskonst och originalmålningar tillgängliga online. Sök bland våra konstnärer på galleristockholm.se och klicka hem den perfekta gåvan – fraktfritt. Köpa konst har aldrig varit smidigare och roligare.

←  Gå tillbaka till Födelsedagar och Presenter