←  Gå tillbaka till Lasse Åberg

En konstupplevelse för livet

Lasse Åberg delar med sig av sin upplevelse av en berömd utställning på Liljevalchs 1952.

Lasse Åberg Det är ett mysterium varför min far, som inte var speciellt konstintresserad, tog mig till Liljevalchs en septemberdag 1952 för att se utställning ”Mexikansk konst från forntid till nutid”. Den var en överväldigande upplevelse för lille Lars med dödskallar, dramatiska målningar av Diego Rivera och Frida Kahlo, forntida skulpturer och suggestiv grafik.

Utställningen var en av de mest välbesökta som Liljevalchs haft med över 231 000 besökare och jag fick reda på att en av mina favoritkonstnärer, Öyvind Fahlström, extraknäckte som vakt under utställningsperioden. Kanske sa han till mig att jag inte fick röra den kanderade dödskallen.

/Lasse Åberg