Jens Hübner
Konstproduktionen sker i blandmaterial: nästan alla tänkbara material kan inkorporeras i Hübners verk.
Läs mer
Jens Hübners konstverk
Mer om Jens Hübner
Jens Hübner föddes 1978 i Göteborg. Växte därefter upp i Jönköping. Numer lever han med fru och barn i Halmstad. Arbetar gör han som konstansvarig på Musans Kulturförskola. Tiden däremellan ägnar han i sin ateljé. Konstproduktionen sker i blandmaterial, nästan alla tänkbara material kan inkorporeras i Hübners verk. Detta ger verken en ytterligare dimension när de kan innehålla sten från Paris, lava från Island eller sand från Brasilien – för att nämna några exempel på fjärran hämtade beståndsdelar. Från de resor Hübner gjort hämtar han alltså material med sig hem till ateljén. Men inte endast material, utan även inspirationen kommer i lika delar från utlandet.
Galleristockholm.se tillhandahåller litografier signerade Jens Hübner som du genom ett enkelt musklick kan bli ägare till. Välj bland nio stycken karaktäristiska Hübner-motiv.
Litografin: Rocket fast USB
I litografien Rocket Fast USB Port märks, som alltid, Hübners stora förkärlek för blandteknik. Motivet är kraftigt bearbetat. Centralmotivet är just en USB-port som ramas in av en kuddliknande fond. Abstrakt och figurativt möter betraktaren i lika delar. Möjligtvis kan man ana ytterligare datorrelaterade element i de kretskortliknande ornamenten i fondens utkanter. Däremellan dominerar en grå gipsmassa som även den bearbetats av olika redskap. Det är taktil konst som man vill röra med fingrarna men den taktila upplevelsen uteblir naturligtvis då det är ett litografitryck. Stilistiskt vilar ett mörker över Hübners palett, en industriell svärta har liksom lagt sig som ett filter över samtliga motiv. Resultatet blir tufft och för den som ogillar sockersött har man kanske här funnit sin kopp te.
Stone Age
I Stone Age Server fortsätter datortemat. Även det humoristiska anslaget går igen. Här har kuddfonden fått mer av prägeln av att ha legat i en lerugn efter att den präntats in med kilskriftsliknande mönster. Och mitt på finner man en stenåldersartefakt som onekligen skulle kunna tolkas som något tillhörande en modern dator. Den vilar, förutom på den så kallade kudden, även på en yta som förefaller krackelera och där i sprickorna anas klarröda nyanser som associeras till magma. I dessa abstrakta landskap som Hübner skapar för oss är det naturligtvis helt upp till var och en att fritt skapa sig en associationskedja efter tycke och smak. Oavsett tolkning kan man roas av verkets titel och humorn däri.
Siri
Litografin Siri fortsätter naturligtvis i samma riktning som tidigare med sin teknikanspelning. För de som inte känner till vem Siri är kan kort förklaras att det är en slags humanoid rösttjänst för en vanligt förekommande smartphone. De som förstår, förstår, och på detta vis kanske Hübners konst blir lite riktad åt en teknikintresserad och något yngre målgrupp. Esoterisk om man så vill, men det vore att skapa ett alltför stort mystiskt skimmer över ett konstnärskap som främst är lekfullt och i tiden. Själva motivet här torde vara Siri såsom konstnären föreställer sig henne i konkret form. Centralt framträder hon som en megalitisk struktur likt de våra förfäder reste och tillbad. Igen får betraktaren fritt utrymme att själv drömma sig bort i Hübners härligt skruvade bildvärld.
Christopher Scott
Copyright © Galleristockholm.se