Joakim Allgulander – fluorescerande teknik

En närmare titt på Joakim Allgulander – fluorescerande teknik; ett spännande sätt att ge målningarna en ny dimension.

Joakim Allgulander fluorescent

Joakim Allgulander

Joakim Allgulanders konstnärskap söker ständigt nya vägar. Den senaste är en serie målningar som har självlysande effekter. Allgulander beskriver den på följande vis:

”Den fluorescerande tekniken är helt enkelt den gulaktiga färgen jag använt som är ’självlysande’ efter att ha utsatts för ljus. Alltså om den hänger i ett ljust rum och lampan/ljuset sen släcks så lyser tavlan av sig själv i mörkret ca 40 min. De första verken i denna teknik gjorde jag för ca 10 år sedan och lyskraften är fortfarande lika bra. I mörker blir färgen mer grönaktig. Du kan lätt prova detta.”

Fluorescerande, självlysande ting

En effekt många är bekanta med från självlysande ting i framförallt barnrum – självlysande stjärnor i plast uppsatta på väggar och tak exempelvis. Med denna association som den förmodligen främsta hos genomsnittliga betraktaren kan man känna en oro för att resultatet kan kallas kitschigt. Men sådana farhågor lär skingras omedelbart vid mötet med hans serie fluorescerande tavlor.

Fotorealism och nostalgisk melankoli

Det är typiska Allgulander-motiv, ofta lika doser fotorealism och nostalgisk-melankoli – virtuosa behandlingar av ljus och skuggor tillsammans med finkänsliga kompositioner som hämtade ur fotoalbum från förr. Motiven är av samma sublima kvalitet men med den extra dimensionen adderad att de även lever upp när ljuset släckts.

Ett fiffigt och lekfullt grepp

Ett fiffigt och lekfullt grepp som är väl värd att bekanta sig med. Klicka in hos os på GalleriStockholm.se och klicka hem en av dessa nya spännande motiv – snabbt enkelt och fraktfritt!

Joakim Allgulander på Pinterest