Vad är diptyk?

En diptyk är två separata tavlor som utgör ett och samma konstverk. Genom att inreda med en diptyk, stor som liten, får du ditt hem att utmärka sig.

Diptyker är inte ett nytt påfund, under lång tid blev de nämligen använda som altarprydnader. Då var pannåerna sammanfogade med gångjärn och kunde vikas ihop som en bok.

I inredning idag ser man dock oftast diptyker som endast är sammanlänkade motivmässigt. De är därför menade att hänga på väggen bredvid varandra (eller ovanför varandra) och är en populär inredningsdetalj som ger vägg som rum ett unikt uttryck.

Inred med diptyk. Anders Palmér på Radisson Blu Strand Hotell.

Det finns också någonting som kallas för triptyk, där det istället för två tavlor är tre.

Varför två tavlor?

Alla konstverk har sin historia att berätta och det som är extra intressant med just diptyker är att konstnären får två tavlor att spela med. Det ger konstverket en extra dynamik och djup som är speciellt just för diptyker.

Genom att förse ett rum med en diptyk kan du dessutom vara säker på att din inredning sticker ut.

Inred med diptyk

Att inreda med diptyker är spännande. Det ger rummet ett intressant och unikt uttryck med, inte sällan, ett fängslande resultat. Ingen diptyk är den andra lik; Vissa diptyker har en stark kontrast mellan de två tavlorna, som Allgulanders The Advisor.

Joakim Allgulander - The Advisor Medan andra diptyker har ett mer sammanhängande motiv, som Anders Palmérs stora diptyk, Strandvägen, som hänger på Radisson Blu Strand Hotell i Stockholm.

Diptyker kommer också i alla storlekar, allt från små diptyker som passar i de flesta rum och hem till stora diptyker som med fördel kan placeras i större rum eller företagsmiljöer.

Vilken sort som passar hemma hos dig beror helt och hållet på din smak, din övriga inredning och vilket intryck du söker göra på betraktaren. Men ett som är säkert är att en diptyk, oavsett utformning, gör ett rum så mycket mer intressant.

Vertikal eller horisontell Diptyk

Den vanligaste formen av diptyk är den horisontella. En horisontell variant, där tavlorna alltså hänger bredvid varandra, passar i nästan all inredning och kan med fördel hänga ovanför exempelvis en soffa.

Men det finns också vertikala diptyker, där tavlorna alltså är placerade ovanför och under varandra. Dessa är ovanligare men också imponerande. Ett bra exempel på en vertikal diptyk är Joakim Allgulanders The Advisor.

Köp diptyk

På Galleri Stockholm har vi skickliga konstnärer som klarar av att skapa spännande och vackra diptyker. Kontakta oss gärnaför att få veta mer.

Linnea Skogh Galleristockholm.se
Linnéa Skogh
Copyright © Galleristockholm.se


Diptyk och köpa konst.

Köparen hyllar Joakim Allgulander och tackar Galleri Stockholm för tavlorna!

Köparen hyllar Joakim Allgulander, en spännande konstnär med tilltalande motiv.

Jätteintressant med denna konstnär. Älskar hans spännande nutida stil. Den här diptyken blev perfekt hos mig. Red Scape och Blue Scape.

Hälsningar från Jimmy Bäckman, Upplandsgatan i Stockholm