←  Gå tillbaka till Glaskonst

Så tillverkas glaskonst och kristallglas

Läs mer om Glaskonst – Att tillverka glaskonst och kristallglas för hand är en komplicerad process som kräver ett flertal inblandade, upp till sju-åtta personer kan vara delaktiga i tillverkningen av ett glas. Dessa är benämnda i tur och ordning för anfangare, uppblåsare, glasmästare, benmakare, assistent, inbärare och synare.

Glaskonst och kristallglas tillverkas av glasmassa, smält glas där råvarorna till glaset smälts vid 1400 grader. Glasmassan bör ha samma konsistens som sirap, trögflytande och tjock och vara ungefär 1100 grader varmt, då man börja forma glaset.

Glaskonst processen

Först fångar man den heta glasmassan upp på pipan som man använder för att blåsa glaset. Glasmassan ligger i en degel som är placerad inne i en degelugn i hyttan. Sedan måste anfangaren, den person som tar upp glasmassan, vara mycket skicklig och stadig på handen för att få med sig rätt mängd glasmassa på pipan.

Glaskonst är bäst lagom

Varken för mycket eller för lite utan precis rätt mängd för glaskonstverket eller kristallglaset. Glasblåsarpipan är ett mycket viktigt och centralt verktyg i framställningen av glas. För att inte glaset ska kunna rinna av pipan krävs att den blir snurrad i en jämn och stadig takt.

Anfangaren blåser sedan in luft i pipan och lämnar över den till uppblåsaren, vars uppgift är att blåsa upp glasmassan i en grafitform. Andra metoder som för att forma glaset är exempelvis att rulla glaset mot ett valsbläck, en tjock metallplatta. Eller använda olika verktyg för att få den önskade formen. Genom att svänga pipan kan man också få till olika komplicerade former. Blött tidningspapper, skopor och andra speciella glasverktyg kan man också använda.

 

En glasmästare formar glaset för hand genom ytterligare bearbetning. När man har fått den önskade formen kan man fästa en puntel, en typ av metallstång i botten på glaset och där efter ta bort glasblåsningspipan. Då kan man också bearbeta den andra änden på glaset. Glaset kan också behöva bli uppvärmt igen för att få en önskad form. Detta gör man i en invärmningsugn. Ett glaskonstverk eller kristallglas som blir för kallt stelnar och då går det inte längre att forma glaset. På glas som har ben och fot är det här man drar ut benet. Sedan lämnar man glaset över till benmakaren som är den som ser till att en fot blir fäst på benet. Det gör man genom att man lägger mer glasmassa på benet och foten formar man genom att benmakaren använder en speciell fotsax.

Slutskedet i Glaskonst processen

I nästa steg knackar en assistent försiktigt av glaset från pipan med hjälp av en gaffelliknande hållare. Sedan kyler man glaset långsamt i en särskild kylugn som också motverkar spänningar i glaset. När glaskonstverket eller kristallglaset är nedkylt kontrollerar man det noga för att säkerställa att det håller en hög kvalité. Den kappa som återstår på glaset som är kvar sedan glaset var på pipan spränger man bort med hög värme och glaset kan också bli slipat och polerat. För att glaset ska få en mjuk kant värmer man upp det för att skapa en mjukhet i kanten. Glaset kontrollerar man en ytterligare gång och därefter är glaset färdigt att bli paketerat och använt.

 

Gjutning av glaskonst

Glaskonst kan även bli gjutet. Det finns två olika typer som man använder för att gjuta glas, antingen ugnsgjutning eller varmgjutning. Vid ugnsgjutning fylls en gjutform med kalla glasbitar som sedan blir placerade i en mycket varm ugn där glaset får smälta ner. För att få den önskade formen på glaset tillverkar man först ett original av exempelvis lera eller vax, därefter bygger man gjutformen kring originalet. När gjutformen sedan har stelnat kan man ta isär den för att plocka ur originalet, göra rent formen och sedan fylla den med glasbitar.

En annan glasgjutning metod

Den andra metoden som man brukar är varmgjutning. Här häller man het glasmassa direkt ner i en förberedd form av exempelvis sand eller gjutjärn. Just sandgjutning är Bertil Valliens specialitet. Här kan man också addera andra material och föremål som ska ingå i konstverket. När man sedan fått den form man önskar kan man kyla ner glaset i en kylugn för att då även släppa på spänningar i glaset.

Man kan sedan efterbearbeta glaset genom att polera och slipa det för att få bort vassa kanter. En skicklig hantverkare kan sandblästra glaset och ge den en säregen yta eller andra egenskaper. Glaset kan också bli målat, graverat och monterat tillsammans med andra material.

GalleriStockholm.se erbjuder glaskonst och kristallglas från Målerås, Orrefors, Kosta Boda och fristående glaskonstnärer. Vi erbjuder lägsta prisgaranti och fri frakt på beställningar över 500 kr på glaskonst och kristallglas från från Målerås, Orrefors och Kosta Boda.

Läs mer om Glaskonst på Wikipedia

←  Gå tillbaka till Glaskonst