Ernst Billgren – multikonstnär med känsla för det drömska

Ernst Billgrens konst är känd världen över. Hans drömska verk berikar många svenska hem i dag med den särpräglade karaktär som bara kan känneteckna denna unika konstnär.

Född i Danderyd år 1957 har Billgren på knappt fyra decennier hunnit sätta sin stjärna på konsthimlen. Sedan hans första år som aktiv konstnär år 1984 har han medverkat i utställning på utställning och vunnit sin plats som en av Sveriges främsta konstnärer.

Glaskonst, litografier och oljemålningar av Ernst Billgren

ernst-billgren-new-friends-tumbler-and Det finns nog inget ord bättre att använda än multikonstnär, när vi försöker beskriva denna unika konstnär. Inte nog med att han målar, är grafiker, scenkonstnär och författare, han har också en självklar talang för formgivning. Det är därför inte märkligt att det kända glasbruket Kosta Boda snappade upp Ernst Billgren.

På Kosta Boda har han formgivit mycket glaskonst. Bland hans mer kända konstglas finns New Friends, en serie glas designade med olika svenska djur i botten.

Men det är nog Ernst Billgrens oljemålningar som de flesta förknippar med hans namn. Sedan hans karriär tog fart har han haft otaliga utställningar med sina oljemålningar – både i Sveirge och utomlands. Nu har han dessutom, under år 2022, skapat en serie NFT-konstverk om tolv exemplar.

Det går inte att stoppa in Billgren i ett fack – och kanske är det just vad som gör honom så populär hos svenskarna. Vi hittar hans konst på väggar såväl som på matbordet, i salonger såväl som i vardagsrum. Konst av den här konstnären har en slags drömsk charm som gör att den passar in var den än placeras någonstans.

Wilhelm von Kröckert

På tal om Billgrens mångfacetterade natur: Har du hört talas om Wilhelm von Kröckert? Vissa känner till Ernst Billgrens alias Wilhelm von Kröckert, men för många är det fortfarande en hemlighet.

Det är flera inom konstvärlden som använder sig av olika alias. Det är ett sätt att förnya sitt uttryck, att byta persona och kanske till och med förvandla sig – likaså för Billgren.

Under en period under 2017 kunde nyfikna konstintresserade beskåda Ernst Billgrens verk sida vid sida från Wilhelm von Kröckert. Utställningen tog plats i Konsthallen i Luleå och blev mycket uppskattad.

Ernst Billgren konstnärskap och inspiration

Ernst Billgrens tavlor väcker någonting i en, det är de flesta överens om. Ord som mytologi, natur och kanske till och med nationalromantik dyker ofta upp runt Ernst Billgrens konst. Samtidigt vill konstnären själv inte definiera sina verk.

I stället bjuder Billgren in till att ifrågasätta konstbegreppet, någonting som inte minst gjorde avtryck på hans studiekamrater under hans tid på Konsthögskolan under 1980-talet.

ERNST BILLGREN - HERRBEKANTA

Men om man ser till vad Billgren inspireras av klarnar plötsligt bilden något. Här handlar det om bröderna Grimms sagor, rokokomöbler och kläder inspirerade av renässansen. Tittar man på Ernst Billgrens tavla Herrbekanta blir detta tydligt. Det är stilfullt och samtidigt absurt, inte riktigt definierbart men ändå så fångande.

Här på Galleristockholm.se finns Ernst Billgrens konst till salu, alltid fraktfritt och med äkthetsbevis inkluderat. Hitta din nästa favorit av Billgren här.

 

Linnéa Skogh
Copyright © Galleristockholm.se