Mer om Angelica Wiik och hennes måleriteknik

Angelica Wiik och hennes speciella måleriteknik kräver viss fördjupning. Hon målar unika detaljrika, färgsprudlande och till och med glittrig konst som grundar sig i särskilt utarbetade tekniker. Låt oss kika närmre på hur hon går till väga!

Angelica Wiik ateljé

Angelica Wiik i sin ateljé

Skikt på skikt och avslutning med glitter

”Jag målar tavlorna skikt på skikt. Lager på lager. Först grundar jag i en färg och sen bygger jag på successivt. För glittret har jag en speciell glaskross som läggs på för att skapa just denna glittereffekt som folk känner igen mig för. Och den glaskrossen importerar jag särskilt från USA.”
Angelica Wiik applicerar alltså glittret för hand. Sammantaget kan man konstatera att Angelicas originalmålningar är tidskrävande eftersom hantverket bygger på att måla i skikt samt glaskrossen som ger den fantastiska sluteffekten. Motiven inspireras mycket av mysticism: att allt levande på jorden hör ihop. Allt liv hör samman och har samma värde, detta känner Angelica Wiik och förmodligen talar motiven om detta allomfattande kärleksbudskap även för gemene betraktare.

Inspirerad av japonismen

Wiiks måleri drar kraftigt åt det linjära, snarare än det måleriska. Detta kan ses i hur hennes miljöer och figurer nästan ter sig serietecknat. Om man går tillbaka konsthistoriskt i detta finner man somliga progressiva konstnärer från mitten och slutet av 1800-talet som inspirerades av den så kallade japonismen. En del av det japanska måleriet var just den linjära aspekten, som man redan i Japansk konsthistorisk gryning kan finna – för det mesta målat med bläck.  Europeiska konstnärer som van Gogh, Carl Larsson, för att nämna endast ett par, tillämpade denna linjära teknik. Angelica Wiiks teknik kan ses som en förlängning i denna tradition, draget till en lyckad ytterlighet som får alla detaljer att träda fram med kraft.

Litografi

Vad gäller litografierna så trycks de av mästartryckaren Björn Lumphé som trycker litografier åt Sveriges främsta konstnärer så som Ernst Billgren, Madeleine Pyk, Lennart Jirlow, Linn Fernström med flera. För dessa används högkvalitativt Arles lumppapper a 300 gram. Dessa litografier är hantverk som kan ta flera veckor att slutföra där litografierna skapas på plats. Björn har arbetat med denna gedigna litografiska teknik i över tjugo år.

”Angelica Wiik har ett grafiskt bildspråk.”
Björn Lumphé om Angelica Wiik.

Christopher Scott
Copyright © Galleristockholm.se

Angelica Wiiks Oljemålningar →

Angelica Wiiks Litografier

Angelica Wiik på Pinterest

En kort film där Angelica Wiik berättar om sitt måleri